Iedereen die op één of andere manier bezig is zijn of haar leven bewust vorm te geven, kent hetgeen ik in deze blog met jullie wil delen. We willen zo graag een bepaald resultaat behalen, dat we op zoek gaan naar de dingen die we moeten doen, om dat resultaat ook te behalen. Wanneer je bijvoorbeeld meer rust in je hoofd wilt ervaren, zou meditatie een goede manier kunnen zijn om dat te bereiken. Maar waarom heeft de één toch zoveel succes met de ene methode, terwijl de ander geen stap verder lijkt te komen, of zelfs gefrustreerd raakt en dus stopt? Op deze vraag en meer ga ik verder in, zodat ook jij de resultaten haalt uit de acties die je onderneemt en natuurlijk antwoord op de vraag: “Wat werkt dan wel?”
Doen, doen, doen…
Wij mensen zijn nu eenmaal doeners. Wanneer we iets willen bedenken we een weg van hier naar ons doel en door middels van acties bewegen we ons richting het beoogde resultaat. En wat lijkt er dan beter, om de acties van anderen die ons resultaat al bereikt hebben, gewoon na te doen. Het lijkt immers logisch, dat wanneer we hetzelfde doen als degene die het resultaat al heeft, wij hetzelfde resultaat gaan behalen. En toch blijkt dat in de praktijk niet helemaal waar. Als er één dieet was, dat voor iedereen zou werken, waarom zouden er dan zoveel diëten in omloop zijn? Als er één workout zou zijn dat altijd resultaat zou bieden, waarom zouden er dan zoveel verschillende oefeningen en schema’s beschikbaar zijn? Als resultaten uitsluitend afhankelijk zouden zijn van acties, dan zou één en dezelfde actie voor iedereen werken. Datzelfde zien we met bijvoorbeeld met meditatie. Moeten we altijd in de ochtend mediteren? Moet het liggend, of mag het ook staand of zittend? Is het effectiever als je een staat van trans bereikt, of is een comfortabele leegte ook doeltreffend? Wanneer we ons richten op de actie, dan levert dat vaak meer vragen op dan antwoorden en leidt eerder tot onzekerheid dan rust.
Alleen lichaam, alleen geest of een combinatie?
De meesten van ons richten zich met name op het lichamelijke. Dat is immers ons zichtbare deel, het deel dat tastbaar is, pijn kan voelen en de boodschappen van de supermarkt naar de keuken kan sjouwen. Het lichaam is ook een essentieel deel van ons bestaan, want als alleen de geest van belang was, dan had je hier niet hoeven zijn. Dan had je prima kunnen gedijen in de ‘perfecte’ geestelijke wereld, waar niets lichamelijks van belang is. maar het feit is, dat je hier en nu bestaat in een lichaam en je eeuwige verbintenis met het Universum en al haar intelligentie. Juist die verbinding maakt dat jij het maximale uit jezelf en het leven kunt halen. Laten we iets abstracts als succes als voorbeeld nemen. Wanneer je met succesvolle ondernemers praat, dan zullen ze je vertellen over hard werken, over toewijding en offers die je moet maken. Late avonden, vroege ochtenden en al het andere dat tastbaar en aantoonbaar is. Wanneer je dan nog even doorvraagt, dan zullen ze je vertellen over timing en de momenten waarop de moeilijke beslissingen moesten nemen. Over dilemma’s waar ze voor kwamen te staan waarin ze keuzes maakten die voor hen een keerpunt in de juiste richting betekende. Ik heb in mijn leven met zoveel ondernemers gesproken en ze juist díe vraag gesteld. En juist in die onverklaarbare momenten, die ze zelf graag ‘geluk’ noemen, zit het verschil tussen succes of uitstel daarvan. Een uitdagende situatie die ons verder bracht na een moeilijke beslissing en goed uitpakte, noemen we geluk of toeval. Je kunt dat bescheiden noemen, maar dat zijn de aanwijsbare momenten dat naast actie, jouw geest in verbinding met het Universum de beslissing nam. Dát is het precieze moment waarop de kaarten opnieuw geschud werden.
Geen gevoel, geen resultaat
Resultaten zijn bijzonder nauw verbonden aan het gevoel dat je hebt op de weg naar het resultaat. Wanneer je rust in je hoofd ambieert en je kiest voor meditatie als weg, dan is het weinig doeltreffend wanneer je je voortdurend zorgen maakt of je het wel goed doet. Juist dan voedt je jouw onrustige geest. Misschien is het voor jou bijzonder goed om overdag een wandelmeditatie te doen, omdat je zo houdt van beweging en buiten zijn. Misschien kun jij zoetigheden zo waarderen, dat jij jezelf de ruimte geeft binnen een dieet om daar toch van te kunnen genieten. Wanneer je de weg van actie verkiest en het eetschema van een topatleet gaat volgen is de kans op succes theoretisch heel groot, maar als je het dan niet langer dan drie weken weet vol te houden zal de teleurstelling het gaan winnen. Wát je doet is veel minder belangrijk dan met welk gevoel je iets doet. Ons gevoel is taal die we spreken met het Universum. De taal die het Universum verstaat en beantwoord met ervaringen die jou hetzelfde gevoel geven. Dus, wanneer we een handeling verrichten omdat we denken dat die handeling ons goed doet, maar we voeren die handeling voortdurend met tegenzin uit, omdat we er ongelukkig van worden, dan is het gevoel van ongeluk hetgeen dat door het Universum beantwoord zal worden. Lees
deze blog er maar eens over. Het Universum kijkt niet naar wát je doet, maar naar het gevoel dat je erbij hebt wanneer je iets doet.
Pas het op alles toe
Mijn methode voor een vreugdevoller leven heeft alles te maken met hetgeen ik in deze blog voor jullie uiteen heb gezet. Alles begint in jezelf, Jij zet de dingen in motie, jij initieert met jouw gevoel de volgende ervaring en de volgende en de volgende. Doe nooit iets waar je niet achter staat, want hiermee bekrachtig je uitsluitend een gevoel in jezelf, dat onherroepelijk ervaringen zal uitnodigen die dat gevoel versterken. Doe en denk alleen die dingen die jou vreugde brengen. Want juist dat vreugdevolle gevoel, zal vreugdevolle ervaringen uitnodigen. Alles wat je doet, moet uiteindelijk zijn omdat het jou een goed gevoel moet even. Alleen dan zal je vreugdevolle resultaten boeken. Betekent dat dan, dat je nooit meer iets voor een ander zal moeten doen? Tuurlijk wel, maar dan alleen wanneer de actie oprecht is en ook jou de vreugde van het doen brengt. Anders heet het opoffering alhoewel menig mens zal zeggen, dat opoffering bij het leven hoort.