Wat is contrast? Waarom speelt contrast zo’n vitale rol in ons leven en in onze wereld? En waarom is het zo belangrijk om te begrijpen wat de functie van contrast is? Op deze vragen en meer wil ik een antwoord geven in dit blog, om je te helpen in je dagelijks leven.
Wat is contrast?
Wanneer we zoeken naar de betekenis van ‘contrast’, dan komen we als antwoord ‘tegenstelling’ tegen en niets is minder waar. Daarna volgt al snel een voorbeeld welke verband houdt met fotografie, aangezien hierin contrast van bijzonder groot belang is om tot een mooi resultaat te komen. De verhouding van licht en donker bepaalt immers op welke manier de foto aanspreekt, omdat contrast de sfeer van je foto bepaalt. Op het internet vinden we verschillende situaties waarin het woord contrast gebruikt kan worden en vele voorbeelden waarop contrast betrekking kan hebben.
Ik mis er alleen 1!
Het contrast waar ik je graag meer over wil vertellen, is het contrast tussen jouw gewenste en de reeds bestaande situatie. Ook daar kan een heel groot contrast in bestaan. Denk bijvoorbeeld aan iemand die iedere dag het werk doet dat hij of zij helemaal niet leuk vindt. Dan bestaat er een duidelijk contrast tussen de werkelijke bezigheden en de baan waar je zo van droomt. En natuurlijk hoeft dat niet alleen betrekking te hebben op het werk dat je doet, dat kan heel divers zijn. Je kunt een relatie hebben met je partner, je ouders of je kind welke je heel graag anders zou willen zien dan zij nu is. Jouw financiële situatie kan in contrast zijn met de situatie die je werkelijk wenst. Je kunt een luxe auto verlangen, die je op dit moment niet rijdt. Elke situatie waarin jouw wens afwijkt van de werkelijkheid is een contrast.
Maar waarom is dat dan zo belangrijk?
Contrasten in een foto bepalen de sfeer van de foto. Je kunt natuurlijk ene sfeer aantrekkelijker vinden dan de andere, waardoor je iets mooi vindt of niet. Bij contrasten in het dagelijks leven werkt dat vaak niet zo. Contrasten bepalen in veel gevallen onze emotie, omdat ze ons nauw aan het hart gaan en omdat we gewend zijn emotie te gebruiken als reactief, maar daarover in een ander blog meer. Veel mensen hebben de neiging om te blijven hangen in de emotie die het contrast dat je ervaart met zich meebrengt. We herleven het contrast voortdurend, waarmee we dus ook de bijbehorende emotie telkens weer in onszelf oproepen.
Zo vermoeiend
Als je naar je eigen leven kijkt, herken jij dan contrasten en de manier waarop je daarmee omgaat? Toen ik leerde welke invloed contrasten hadden in mijn leven, besefte ik mij hoeveel impact deze altijd hebben gehad op mijn emoties. Toen wist ik ook nog niet hoe je je eigen realiteit creëert. Ik besefte me opeens, dat bepaalde contrasten ook altijd dezelfde reactie in mezelf opriepen en dat is prima zolang de reactie gelukkig en blij is. Maar het is achteraf zo vermoeiend om altijd maar boos te worden om hetzelfde. Ik had duidelijk een zwak voor onrecht en kon het mij enorm aantrekken als er situaties van onrecht aan mijn blikveld voorbij trokken. Denk bijvoorbeeld aan het journaal, waar bijna elke paar minuten een nieuw onderwerp gepresenteerd wordt waar iedereen wel weer iets van vindt. En wees eerlijk, het zijn vaak niet de beelden waar we als mens gelukkiger van worden. Hoe meer je je bewust wordt van jouw emotie rondom een bepaald contrast, hoe vermoeiender het wordt.
Waarom heeft contrast dan zo’n essentiële functie?
Contrast heeft een bijzonder grote waarde in ons leven en het zou waardevol voor jezelf zijn als je onwenselijke situaties in de toekomst eens op deze manier zou willen proberen te bekijken. Contrast heeft de functie jou duidelijk te maken wat jij prefereert in het leven. Wanneer je geconfronteerd bent met een tekort aan geld, wenst jouw innerlijk automatisch meer geld. Wanneer je in een relatie verkeerd waarin je je opgesloten voelt, wenst jouw innerlijk direct meer vrijheid. Als je werk doet waar je ongelukkig van wordt, dan wenst jouw innerlijk direct een vreugdevolle en bevredigende werkomgeving. Het heeft dus een verduidelijkende werking.
Maar waarom voelt het dan zo verrot?
Dat is de vraag van de dag! Omdat wij geprogrammeerd zijn om te kijken naar wat er is, naar de zogenaamde realiteit! Omdat we vergeten dat we creërende wezens zijn en al onze kracht weggeven aan onze zogenaamde realiteit van de dag. We zijn gestopt met dromen, terwijl het Leven ons middels contrasten laat zien wat onze wensen zijn. In plaats van ons te verheugen in de aantocht van onze gewenste situatie, blijven wij liever ‘hangen’ in het gevoel dat onze huidige situatie ons geeft. En dat is niet erg, maar wel één van de patronen die we moeten doorbreken wanneer we op de bestuurdersstoel van ons Leven plaats willen nemen.
Ik nodig je uit, om je de komende dagen bewust te maken van de momenten waarop contrasten in jouw Leven de kop op steken en welk gevoel dat je geeft. Ben je in staat geweest om de emotie te laten voor wat het is en je aandacht te richten op het tegenover gestelde? Vertel me erover, hieronder in het opmerkingenveld of stel je vraag. Ik vind het altijd leuk om je verder te helpen.